Întâlnirea dintre președintele chinez Xi Jinping și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken

📺 4

Într-o intervenție la A 3 / CNN
sugerată de hâtrul producător Dragos Cuzuban,
în emisiunea pertinentei doamne Andreea Dumitrache
am comentat întâlnirea dintre
președintele chinez Xi Jinping și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken:

5

<< – S-a încheiat deja
întâlnirea oficială – care a avut loc în Marea Sală a Poporului, clădirea uriașă unde Xi Jinping primește de obicei șefi de stat – ce a transmis un semnal cel puțin important, că ambele națiuni nu doresc ca relația lor să fie definită ca un conflict. Este alături de noi, prin Skype, domnul colonel Ion Petrescu. Mulțumesc pentru intervenție domnule Petrescu. La ce ne așteptăm, după această întâlnire, care vedem că este notată de presa internațională ca fiind una cu semnale foarte bune?

3 - Copy

– Sărut mâna, doamna Andreea Dumitrache.
Vă mulțumesc respectuos pentru invitație.
Este o vizită de bun augur a secretarului Departamentului de stat al SUA, Antony Blinken, care, dacă este să tragem o linie, a avut șapte ore și jumătate de discuții, cu ministrul de externe al Chinei, duminică, apoi a discutat cu superiorul acestuia, din cadrul Biroului Politic al Comitetului Central al P.C.C., timp de trei ore, în dimineața zilei de luni și apoi a fost primit, în ultimul moment, printr-un anunț neașteptat, dar relativ previzibil, de către președintele Chinei, Xi Jinping.
În cele 30 de minute de discuții,
inclusiv cele acordate presei de stat chineze,
președintele Xi Jinping a apreciat că discuțiile au fost sincere și că, pe viitor, trebuie să fie relația dintre Republica Populară Chineză și Statele Unite ale Americii o modalitate de dialog caracterizată de sinceritate și respect reciproc.
Prin această vizită,
Blinken a obținut o serie de puncte de vedere comune, care nu au fost specificate de cele două părți, a obținut și o vizită, la reciprocitate,
a omologului său chinez, la Washington,
urmând ca ulterior data să fie precizată.
Și s-au spus lucrurilor pe nume.
În ceea ce îi privește pe oficialii chinezi,
aceștia au insistat, în primul rând, pe problema Taiwanului și necesitatea ca Statele Unite ale Americii să respecte principiul O SINGURĂ CHINĂ. Una cu două sisteme, cel comunist, pe continent, precum și cel capitalist, în Taiwan.
În ceea ce privește partea americană,
aceasta a insistat pe libertatea de circulație,
pe dosarul Mării Chinei de Sud și pe îngrijorarea pe care o au anumite țări vecine ale Republicii Populare Chineze, în legătură cu absența, până acum, a relațiilor militare bilaterale, a dialogului necesar între șeful armatei chineze și șeful armatei americane.
A fost o întâlnire
care a detensionat relațiile chino-americane, marcate până acum de nervozitate…

– Așa să fie…
Cei de la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington D.C. anunță că acea ofensivă a Ucrainei ar putea să fie suspendată, în următoarea perioadă. De ce, domnule Petrescu? Ce credeți Dumneavoastră?

– Vedeți,
atunci când a apărut pe prima pagină în
The Washington Post, celebrul titlul că a început contraofensiva ucraineană, am fost printre puținii care am semnalat totuși că adevărata contraofensivă – bazată pe tot ceea ce poate asigura Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul aliaților, îndeosebi SUA, Marea Britanie, Germania, pentru Ucraina – ar trebui să aibă loc în august.
La ce am asistat până acum?
La implicarea unor companii, batalioane ucrainene și în eșalonul doi a altor subunități din brigada din care fac parte, pe o serie de direcții, dar trupele Ucrainei nu au pătruns decât până la 2 kilometri.
Eventuala suspendare
face parte din normalitatea războiului,
așa cum a fost explicată de generalul Mark Milley, într-o declarație preluată de CNN,
care a spus că un asemenea război este lung,
are perioade de acalmie,
precum cea anunțată de Dumneavoastră,
dar și perioade de mare intensitate,
a luptelor pe Frontul de Est.

– Mulțumesc domnule colonel Ion Petrescu. >>

~