Orizont 2024
✍️
Acum, în presa scrisă și cea electronică din România,
dar și la televiziunea publică din București,
ipoteza preluării timonei României, la finalul alegerilor prezidențiale din țara noastră – membră a NATO și a UE -, de către compatrioata Maia Sandu a trecut deja de faza unui scenariu idealist.
Ce ar putea să promită candidata ipotetică de la Chișinău?
1. A doua zi după reunificarea de jure a ținuturilor românești
din stânga și din dreapta Prutului, salariile și pensiile din Republica Moldova se vor alinia 100% la cele din Patria Mamă.
Cu experiența sa, de la Banca Mondială, ar demonta toate poveștile negativiștilor de profesie, pe această temă.
Iar sutele de mii de europeni posesori ai pașaportului românesc – ei fiind cetățeni ai fostei republici sovietice și socialiste din dreapta Nistrului – ar vota instinctiv pentru Maia Sandu.
2. Unificarea Armatei României cu Armata Națională a Republicii Moldova și luarea măsurilor corespunzătoare mutării de jure a frontierei NATO de pe Prut, pe Nistru, cu întărirea adecvată a noii granițe estice a Alianței Nord-Atlantice, conform deciziei de principiu a Summitului NATO, de la Madrid, din iunie 2022, pe baza unui plan propus de Șeful Statului Major al Apărării României, despre care va fi informat Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, de la Mons și care va avea girul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
3. Notificarea autorităților de la Kiev,
că din momentul reunificării celor două state românești,
noua conducere de la București consideră că minoritatea celor care își asumă identitatea interbelică a strămoșilor lor, ce trăiau în România Regală, dar trăiesc acum pe teritoriul administrat momentan de Ucraina, sunt toți de naționalitate română.
4. Notificarea oficialilor europeni, din conducerea UE,
că Transnistria și Găgăuzia sunt și rămân parte integrantă a noului stat român unitar, cu respectarea tuturor drepturilor de care se bucură cetățenii Europei democrate, nimic mai mult.
5. Formarea unui guvern de uniune națională,
care să aducă alături de patrioții de la București, pe compatrioții reprezentativi de la Chișinău, pentru gestionarea tranziției de la existența anterioară a două entități statale, la aceea a unui singur stat, cu monedă unică, parlament democratic și apartenență continuă la NATO și UE.
6. Integrarea instituțiilor fostei republici sovietice socialiste moldovenești în cele ale României, pe baza valorificării competenței profesionale și a loialității declarate, în scris, față de statul național român unitar.
În esență, candidata Maia Sandu ar putea pleda și învinge cu un nou proiect de țară – reunificată,
cu o democrație în curs de consolidare și cu o egalitate de șanse garantată pentru toți cetățenii României, indiferent de naționalitatea lor, cei din 2024 și din anii ce vor urma.