Business Insider : Kremlinul îl critică pe Macron după ce s-a întâlnit cu Putin, pentru a discuta despre Ucraina, spunând că Parisul „nu este liderul” în NATO, așa că „nu ar putea face niciun acord”
Scris de John Haltiwanger
Marți, 8 februarie 2022, ora 21:32.
<< Kremlinul a aruncat apă rece pe afirmația lui Macron că Putin a spus că nu va escalada criza din Ucraina.
“Moscova și Parisul nu au putut face nicio afacere. Este pur și simplu imposibil”, a spus un purtător de cuvânt al Kremlinului.
Liderii occidentali și-au exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la acumularea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei.
Kremlinul a respins marți afirmațiile președintelui francez Emmanuel Macron, conform cărora președintele rus Vladimir Putin a fost de acord să nu escaladeze situația cu Ucraina.
Rusia a sugerat că Macron nu a avut suficientă influență în NATO, pentru ca Moscova să negocieze vreun acord cu Paris.
După întâlnirea de luni cu Putin la Moscova, Macron a călătorit la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
La o conferință de presă în capitala Ucrainei, marți, Macron a spus că Putin i-a spus că „nu va iniția o escaladare”.
„Cred că este important”, a adăugat Macron.
Dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un apel telefonic cu reporterii, a respins marți ideea că Putin a făcut astfel de promisiuni.
“Acest lucru este greșit în esență. Moscova și Parisul nu au putut face nicio afacere. Este pur și simplu imposibil”, a spus Peskov, pentru The Guardian.
“Franţa este o ţară lider în UE, Franţa este membră a NATO, dar Parisul nu este lider acolo. În acest bloc, o ţară foarte diferită este la conducere”, a adăugat Peskov. “Deci despre ce oferte putem vorbi?”
Zelensky și-a exprimat marți scepticismul cu privire la faptul că Rusia și-a luat angajamente verbale de detensionare.
“Nu prea am încredere în cuvinte. Cred că fiecare politician poate fi transparent făcând pași concreți”, a spus Zelensky în timpul unei conferințe de presă cu Macron, potrivit Reuters.
Rusia a adunat aproximativ 130.000 de militari la granițele Ucrainei.
Kremlinul susține că nu are de gând să invadeze, dar a respins apelurile liderilor occidentali de a-și retrage trupele pentru a reduce tensiunile.
Rusia a invadat Ucraina în 2014, anexând Crimeea în acest proces și de atunci i-a susținut pe rebeli într-un război împotriva forțelor ucrainene din regiunea Donbas de est.
Moscova a negat constant că ar avea o prezență militară în Donbas, în ciuda dovezilor solide care arată contrariul.
Pe măsură ce amenință Ucraina cu perspectiva unei invazii, Rusia a făcut cereri pentru garanții de securitate obligatorii din partea Occidentului.
Printre altele, Rusia a insistat ca Ucraina și Georgia să fie blocate de la aderarea vreodată la NATO.
Alianța și Washingtonul au respins vehement această cerere, subliniind că politica NATO a ușilor deschise nu este în discuție.
Luni, Putin se pare că a citat versuri punk-rock din epoca sovietică despre viol și necrofilie în timp ce discuta despre acordurile de la Minsk – acorduri de încetare a focului semnate în 2014 și 2015 (negociate la Minsk, în Belarus) menite să pună capăt luptelor din Donbas.
Acordurile de la Minsk nu au fost niciodată aplicate pe deplin, iar conflictul din estul Ucrainei a continuat.
Rusia și Ucraina au interpretări fundamental diferite ale acordurilor.
Criticii spun că acordurile oferă condiții nefavorabile Ucrainei și ar da Rusiei prea multă influență asupra politicii ucrainene – poate chiar drept de veto.
Acordul de la Minsk acordă autonomie specială teritoriilor separatiste din Donbas.
Administrația Biden a caracterizat acordurile de la Minsk drept calea către pace, acuzând în același timp Rusia că denaturează intențiile acordurilor.
„În ceea ce privește Minsk, SUA și Ucraina sunt unite în a crede că Minsk este calea de urmat pentru a rezolva conflictul din Donbas, care a fost creat de invazia Rusiei în 2014 și cea mai bună modalitate de a restabili granița Ucrainei, de a-i restabili suveranitatea, precum și pentru a susține drepturile cetățenilor ucraineni, inclusiv a celor care trăiesc în Donbas”, a declarat luni secretarul de stat Antony Blinken reporterilor.
„Rusia nu și-a îndeplinit practic niciuna dintre obligațiile asumate de Minsk”.
>>