The Telegraph: De ce China și Coreea de Nord urmăresc îndeaproape răspunsul SUA la potențiala invazie rusă

scris de Nick Allen
Miercuri, 2 februarie 2022, ora 6:03

8

Pentru Joe Biden, miza unei potențiale invazii ruse a Ucrainei este mai mare decât doar viitorul Europei de Est. Este primul angajament în ceea ce președintele SUA vede ca o bătălie globală de secol între democrație și autocrație.

Beijing, Phenian și Teheran urmăresc îndeaproape rezultatul.

Dacă Ucraina nu poate fi salvată de Vladimir Putin, atunci s-ar putea să ajungă la concluzia că nu mai este nimic de care să se teamă de cândva puternica America.

Ramificațiile ar fi multe.

Xi Jinping și-ar prezenta probabil cronologia invadării Taiwanului.

Kim Jong-un și-ar accelera fără îndoială testele cu rachete.

Mulahii ar începe să rotească mai multe centrifuge.

Autocrațiile de pretutindeni ar fi încurajate.

Conform viziunii despre lume adesea repetată a domnului Biden, așa-numita „doctrină Biden”, istoria se află într-un „punct de inflexiune”.

Liderii autocrați sunt convinși că modul lor de guvernare este în ascensiune și că democrațiile greoaie sunt în declin.

Domnul Biden spune că a vorbit pe larg despre acest lucru cu domnul Xi.

Dacă America eșuează testul din Ucraina, așa spune teoria, va exista o nouă eră întunecată în care orice regim autocratic expansionist, din China în jos, simte că poate lua tot ce vrea.

La Washington, mulți republicani sunt de acord cu dl Biden și îl presează din greu să-l țină pe dl Putin la foc.

Ei susțin că slăbiciunea în fața agresiunii ruse ar torpila în cele din urmă SUA, în lupta sa strategică mai mare cu China.

„Dacă Putin reușește să se mute în Ucraina, să asume câteva sancțiuni și o condamnare internațională, dar în cele din urmă să nu plătească un preț groaznic, nu va afecta doar Ucraina”, a spus senatorul republican Marco Rubio. „Acesta devine modelul pe care îl vor urma China, Iranul și Coreea de Nord.

„Vor analiza cu mare atenție ce se întâmplă [în Ucraina] pentru a decide când și unde se vor muta și ei.

„Imaginați-vă o lume ca aceea în care ei [China] pot prelua doar locuri pentru că… produc semiconductori precum Taiwan. De aceea contează această [Ucraina]. Contează foarte mult”.

Xi și Putin, cei mai mari băieți autocrați pentru America, se vor întâlni vineri la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.

Va fi primul tete-a-tete în persoană al domnului Xi cu un coleg șef de stat timp de aproape doi ani.

Deja, Beijingul pare să se alinieze puternic cu Putin, deoarece ambii încearcă să submineze unitatea occidentală.

China a avertizat SUA și aliații săi să nu „exagereze” criza din Ucraina și a indicat că „nu există nicio limită”, până unde poate ajunge prietenia dintre Rusia și China.

Luna trecută, China și Rusia au organizat exerciții navale comune cu Iranul, în Golful Oman.

În timp ce Rusia a organizat recent exerciții cu trageri reale în apropierea graniței cu Ucraina, China a zburat cu 39 de avioane de război spre Taiwan, în cea mai mare provocare din acest an.

Un asalt militar chinez asupra Taiwanului rămâne o afacere cu risc ridicat pentru domnul Xi, iar experții cred că nu se va mișca decât dacă este absolut sigur de succes.

Un război prelungit, sau chiar mai rău, o înfrângere, ar însemna un dezastru pentru el.

Dar răspunsul domnului Biden la o incursiune a Rusiei în Ucraina va fi foarte important în calculele sale.

Există, de asemenea, diferențe semnificative între Ucraina și Taiwan, care trebuie luate în considerare, în ceea ce privește importanța lor strategică pentru SUA.

„Statele Unite au fost patronul cheie al Taiwanului în probleme de securitate și economice, în ultimele câteva decenii și niciunul dintre aceste lucruri nu este adevărat pentru relația cu Ucraina”, a spus Charis Templeman, expert în Taiwan la Universitatea Stanford.

„Din cauza acestei istorii mult mai lungi și mai profunde, dacă SUA ar renunța la Taiwan sau s-ar spăla pe mâini de situație, asta ar avea un impact negativ mult mai rău, mult mai mare asupra reputației și credibilității SUA”.

Administrația Biden a investit resurse diplomatice, pentru a-și alătura aliații pentru a apăra Ucraina, iar chiar și republicanii au lăudat dorința domnului Biden de a trimite trupe pe flancul estic al NATO.

Dacă în cele din urmă domnul Putin se dă înapoi, atunci nu doar Ucraina, ci și Taiwanul ar respira mai ușor.

Dar, la Washington, unii sunt îngrijorați de faptul că criza din Ucraina servește doar la distragerea atenției SUA de la lupta strategică pe termen lung cu China.

„Americanii și aliații noștri trebuie să se confrunte cu realitatea”, a spus Eldbridge Colby, un fost oficial înalt al Pentagonului în administrația Trump.

„Nu avem și nu vom avea o armată suficient de mare, pentru a crește angajamentele în Europa și pentru a avea șansa de a ne restabili avantajul în Asia împotriva Chinei. Trebuie să prioritizăm angajamentele”.

~