“Există ceva, în neregulă, în relaţiile SUA-Rusia” (video)

Sub titlul “Respectul reciproc, cheia pentru relaţii solide între marile puteri“, “Cotidianul Poporului“, din Beijing, publică, pe 15 mai, un editorial nesemnat, ceea ce semnifică exprimarea unui punct de vedere oficial.

A.

Ce constată, pe această cale, conducerea actuală a Republicii Populare Chineze? După ce preşedintele rus Vladimir Putin a decis să nu participe la summit-ul G8, din Statele Unite ale Americii, acum sunt semnale că preşedintele american Barack Obama nu va fi prezent la Reuniunea informală, din Rusia, a liderilor din zona Asia-Pacific.

Cu alte cuvinte…1-1!

Deşi Casa Albă nu a confirmat oficial această posibilitate, “este evident – se scrie în editorialul menţiionat – că există ceva, în neregulă, în relaţiile SUA-Rusia. Comunitatea internaţională nu vrea să vadă turbulenţe în relaţiile SUA-Rusia. Stabilitatea relaţiilor dintre ţările mari ale lumii este o condiţie prealabilă, pentru funcţionarea normală a relaţiilor internaţionale şi, de asemenea, o necesitate pentru creşterea probabilităţii de recuperare economică la nivel mondial, rezolvarea chestiunilor regionale dificile şi eliminarea riscurilor potenţiale diferite.”

Rândurile de mai sus par a fi bătai amicale pe umerii lui Obama şi Putin, în condiţiile când această sintetică atenţionare publică se încheie cu rememorarea poziţiilor Statelor Unite şi Federaţiei Ruse.

În opinia Washington-ului – crede ziarul citat – lipsa de armonie a relaţiilor SUA-Rusia vine de la performanţele Rusiei în administrarea ţării şi de la modul de raportare la probleme internaţionale, care sunt departe de îndeplinirea standardelor occidentale.

Pe de altă parte, părerea Moscovei este că motivul neînţelegerilor îl constituie faptul că Statele Unite nu respectă statutul Rusiei ca o ţară mare – a se observa evitarea statutului recunoscut de Beijing doar pentru SUA, acela de superputere mondială – şi nu o tratează ca pe un partener egal.

Partener egal…

… în soluţionarea unor chestiuni precum scutul antirachetă şi situaţia unor regimuri caduce, aliate Moscovei.

În ambele cazuri, din start, Kremlinul fiind adeptul păstrării încremenirii în proiect, adică a situaţiei actuale, nicidecum a unui dialog spre soluţii amiabile, cu Casa Albă.

Practic, prin acest editorial, Beijing-ul îşi reafirmă neutralitatea.

Una care ar trebui să stârnească îngrijorări mai mult la nivelul preşedinţiei ruse, pentru că, în acest caz, de facto, Rusia este izolată, fiind înconjurată de state ce dezavuează autoritarismul lui Vladimir Putin şi, mai ales, visul său de a reface, cu o altă denumire, U.R.S.S. – ceea ce va fi un dezastru previzibil, generând încordarea relaţiilor internaţionale şi posibila încheiere, mai rapidă, a mandatului său prezidenţial, dacă ambiţia personală va fi mai puternică decât înţelepciunea utilă propriei sale naţiuni.

_________________________________

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~