CAPUL LUI MOȚOC VREM!

La nivelul bunului simț nu poate fi evitată întrebarea: cine și cum a redactat propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. De ce? Documentul cu pricina, transmis de Secretarul General al Senatului, cu o adresă din 16.09.2024 a fost înregistrat, în aceeași zi, la Consiliul Legislativ.

Consiliu care, după o lectură atentă a avizat negativ propunerea legislativă deja menționată!

Sigur, Consiliul Legislativ nu se pronunță asupra oportunității soluțiilor legislative preconizate, dar, practic, prin avizul negativ a catalogat drept derizorie propunerea legislativă vizând pe pensionarii militari – mulți, puțini, câți mai sunt în viață -, punând astfel sub semnul întrebării determinarea liberalilor și a social-democraților de a se elimina inechitățile din sistemul militar de pensii.

DE PILDĂ? La îndemână îmi este exemplul unui fost șef al armatei, din deceniul trecut, care are o pensie de trei ori mai mică decât unul dintre omologii săi, relativ recent pensionat.

De unde și concluzia hilară – a celor derutați de inechități vizibile – că asemenea diferențe – deloc puține – ar fi rodul unei decizii obscure, care ar impune o tacită diferențiere între militarii activi înainte de 1989 și cei din perioada postdecembristă. Ceea ce nu este deloc adevărat.

Sigur că noua propunere legislativă va avea, teoretic, un impact asupra bugetului gestionat de guvern, dar Consiliul Legislativ uită că la rezerviști pensiile se finanțează din bugetul armatei, după cum la cei pensionați din Ministerul de Interne, banii provin din pușculița M.A.I., ambele ministere de forță având și terțe surse de finanțare. În esență, nu există o atingere adusă fondului general de pensii.

În continuarea răspunsului său – respectiv avizul negativ – Consiliul Legislativ a indicat și alte deficiențe ale propunerii legislative pentru completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Concluzia finală fiind de neevitat. Este necesar ca propunerea legislativă să fie… reconsiderată în totalitate.

În traducere liberă, documentul primit de Consiliul Legislativ poate fi etichetat drept… o însăilare fără fond, o simplă “marcare a momentului”, deși, pe micul ecran, liderul actual al P.N.L. a promis public că va urgenta demersul legislativ menit să facă dreptate zecilor de mii de pensionari militari.

Altfel, documentul cu care a fost păcălit Nicolae Ciucă și indus în eroare alde Ciolacu constituie doar un “praf de stele electoral”, cum afirma o minte luminată din Ministerul Apărării Naționale.

Sau, ca să rămânem la nivelul terminologiei atribuite mediului militar, propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat are valoarea de întrebuințare a …prafului de pe tobă, toba fiind evident electorală.

Este ca și cum trăim pe Planeta Maimuțelor, unde, în filmul cunoscut, cu același nume, urangutanii dădeau ordine cimpanzeilor. „Sfânta mediocritate!”

Dacă propunerea legislativă a fost rodul incompetenței unor cetățeni neaveniți din echipa liderului liberalilor este un aspect, dar dacă documentul a fost redactat cu premeditarea ca să fie respins, atunci…
…”Capul lui Moțoc vrem!” Sau cum se mai numește și cine o mai fi urmașul lui acesta azi. Vorba vine…
Pensionarii militari sunt mulți și – de regulă – bine informați. Poate s-a uitat că voturile rezerviștilor, încă în viață, pot face diferența specifică la alegerile parlamentare și prezidențiale. Sau asta nu mai contează?…

~