La A3 / CNN
– Este alături de noi, printr-o legătură Skype, domnul colonel Ion Petrescu, analist militar. Bună ziua domnule Petrescu. Mulțumesc pentru intervenție. Ce credeți că urmează, după dialogul lui Putin cu Prigojin?
– Sărut mâna, doamna Andreea Dumitrache. Vă mulțumesc frumos pentru invitație. Da, este un subiect interesant. Cu precizarea că Prigojin s-a dus la Putin însoțit de comandanții structurilor subordonate Companiei Private Militare Wagner. Practic, cu ocazia aceasta, a încercat să îl convingă pe președintele Federației Ruse că revolta mercenarilor era împotriva ministrului apărării și șefului Statului Major al Forțelor Armate Ruse.
Asta pentru că, dacă s-ar fi aplicat, de la 1 iulie, fără niciun fel de alte modalități de adaptare a realității de pe Frontul de Est, la realitatea din unitățile armatei ruse aflate pe teritoriul Federației conduse de la Moscova, Prigojin s-a fi simțit scos din joc.
De fapt, problema lui Prigojin și a revoltei militarilor săi era că s-a luat o decizie fără ca ei să fie consultați și erau practic puși în situația de a se subordona toți, mai puțin Prigojin, lui Serghei Șoigu, ministrul apărării și generalului Gherasimov, șeful Statului Major, iar Prigojin nu ar mai fi rămas nici măcar cu rolul de umbră, în statul Belarus.
Prigojin vroia să atragă atenția asupra rolului său, pentru că din perspectiva influenței pe care o poate manifesta la nivel înalt, în Federația Rusă, el are practic o influență mai mare, decât un ministru al guvernului rus.
Și de aceea la întâlnirea lui cu Putin a fost prezent atât generalul Viktor Zolotov, șeful Gărzii Naționale Ruse, cât și Serghei Narîșkin, șeful SVR, agenția rusă de informații externe.
Prigojin își joacă desigur cartea în continuare și nu trebuie să confundăm propaganda anti-Wagner, care mai persistă la postul de televiziune Rusia 1, cu ceea ce s-a stabilit la Kremlin și deocamdată nu avem detalii, doar supoziții.
– Și domnule colonel Petrescu, pentru că tot vorbim de propagandă pro Putin a apărut generalul Valeri Gherasimov, șeful armatei ruse, care conduce în continuare războiul din Ucraina. După aproape o lună de la revolta eșuată a grupării Wagner, când nu se știa mai nimic despre general, vedem că astăzi a apărut. Domnule Petrescu sunt mai multe informații, ipoteze privind speranțele că prin Evgheni Prigojin s-ar putea naște o altă mișcare și poate așa să înceapă sfârșitul lui Putin.
– Trebuie să fim realiști. De 12 ani stâlpii lui Putin, care îl mențin la putere, în fruntea Federației Ruse sunt doi purtători de uniformă militară. Serghei Șoigu. care este foarte apropiat și are o relație – i-aș putea spune – amicală cu președintele Putin și generalul Valeri Gherasimov, care nu este un bun orator, iese rar în spațiul public, dar este recunoscut în armata rusă, ca un bun comandant. Faptul că el și-a asumat o perioadă conducerea trupelor ruse dislocate pe Frontul de Est a fost ca urmare a dorinței lui Putin, de a accelera înaintarea și chiar victoria trupelor invadatoare. Un lucru dovedit a fi imposibil.
Ceea ce este clar îl constituie faptul că generalii ruși care au acționat în sudul și estul Ucrainei, din perspectiva măsurilor defensive pe care le-au luat, începând de la “dinții” de beton, implantați în pământ, continuând cu câmpurile minate și tranșeele realizate oblic, față de linia frontului, pentru a permite militarilor ruși “să se joace” mai ușor cu adversarii ucraineni s-a demonstrat că este vorba de o apărare solidă, a circa patru sute de mii de militari ruși, într-o zonă pe care nu au de gând să o returneze Ucrainei.
– Așteptăm să vedem și ce se va discuta la Summitul NATO, din 11 și 12 iulie, de la Vilnius.