Spaţiul Atlanticului de Nord

“România condamnă ferm declaraţiile aşa-zisului reprezentant al Rusiei în Herson, regiune ucraineană ocupată ilegal de Rusia – a comunicat, joi, ministerul de Externe de la București. Într-un mesaj postat pe Twitter, diplomația română subliniază că „astfel de declaraţii la adresa Republicii Moldova şi care vizează şi o parte a teritoriului României, aliat NATO, sunt inacceptabile” și că „lovirea infrastructurii civile e crimă de război”. Reacția survine după ce guvernatorul instalat de Moscova al regiunii Herson, Vladimir Saldo, a ameninţat că armata rusă va lovi podul de la Giurgiuleşti, ce leagă România de Republica Moldova, ca ripostă la presupusul atac de azi al Ucrainei invadate de trupele Moscovei asupra unui pod dintre Herson și peninsula ucraineană Crimeea, anexată de ruși acum nouă ani. Tot joi, ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a anunțat că ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, e convocat de urgență, pentru a i se cere explicaţii cu privire la recentele declaraţii ale unui reprezentant al Rusiei din Herson, teritoriu ucrainean aflat sub ocupaţie.”

5

Jumătate din podul de la Giurgiulești este parte a teritoriului NATO.

Spațiul NATO

este invocat în articolul 5, din Tratatul Atlanticului de Nord din 04.04.1949:

“Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord.

Orice astfel de atac armat şi toate măsurile adoptate ca urmare a acestuia vor fi imediat aduse la cunoştinţă Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după adoptarea de către Consiliul de Securitate a măsurilor necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii şi securităţii internaţionale.”

~