THE WASHINGTON POST: “Ce sunt dronele kamikaze? Iată cum le folosesc Rusia și Ucraina.”
<< În această săptămână, Rusia a lovit adânc în Ucraina și a lovit capitala, Kiev, cu drone kamikaze. Aceste dispozitive aeriene mici și zgomotoase sunt proiectate să lovească la distanță. Sunt suficient de agile, pentru a evita multe sisteme de apărare aeriană. Spre deosebire de multe alte drone de atac, acestea nu folosesc arme pentru a-și distruge țintele. Ele sunt arma.
Se crede că dronele kamikaze folosite de Rusia sunt importate din Iran.
Ele „sunt atât arme militare, cât și arme psihologice”, a spus Samuel Bendett, un analist rus-militar la grupul de cercetare CNA din Virginia. „Atacuri asupra marilor orașe, care ar trebui să fie bine apărate împotriva amenințărilor aeriene demonstrează că Rusia are încă capacitatea de a provoca daune, indiferent dacă sunt lovite ținte militare sau civile.”
Dar atacurile cu drone au devenit deja o caracteristică obișnuită a războiului din Ucraina, ambele părți utilizând aeronava mortală în moduri diferite.
Ce sunt dronele kamikaze?
Dronele pe care Rusia le-a desfășurat, spun oficialii ucraineni și americani, sunt fabricate în Iran, unde sunt cunoscute sub numele de Shahed-136.
Sunt concepute pentru a lovi ținte specifice cu explozibili, care pot fi livrate la distanțe de până la 1.500 de mile.
Rusia a redenumit Shahed-136 ca Geran-2.
Iranul a negat că a dat Rusiei drone, pentru războiul său împotriva Ucrainei.
Dronele fac parte dintr-o categorie de arme cunoscută sub denumirea de muniții întârziate – ceea ce înseamnă că „sunt concepute să zăbovească peste câmpurile de luptă”, căutând ținte precum radarele, Ingvild Bode, profesor asociat de relații internaționale la Centrul pentru Studii de Război, un grup de cercetare din cadrul Universității Danemarcei de Sud, a declarat anterior pentru The Washington Post. „Când au găsit ținta, [ei] se lansează asupra ei.”
Termenul „kamikaze”
este adesea aplicat acestui lucru și arme, cum ar fi dronele Switchblade fabricate în SUA, cu referire la aviatorii militari care au lansat atacuri sinucigașe pentru imperiul japonez în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Spre deosebire de acele aeronave, aceste noi arme nu au personal.
Ulrike Esther Franke, cercetător senior în politici la Consiliul European pentru Relații Externe, a declarat că dronele kamikaze au fost folosite în mod regulat în alte conflicte, inclusiv în războaiele recente dintre Azerbaidjan și Armenia. În acele conflicte, trupele azere au folosit dronele Harop, dezvoltate de Israel, care sunt similare cu Shahed-136 ca mărime și capacități.
Cu toate acestea, amploarea utilizării de către Rusia și rapoartele conform cărora a cumpărat un arsenal de mii de drone „fac acest lucru relativ unic”, a adăugat Franke.
Datorită zgomotelor distinctive pe care le emit pe măsură ce se apropie, Shahed-136 sunt de obicei mai puțin distructive decât rachetele de precizie – civilii le pot vedea și auzi venind, astfel încât au mai mult timp să caute adăpost înainte de orice explozie.
Unii ucraineni le-au numit „mopede zburătoare”, din cauza motoarelor zgomotoase.
Spre deosebire de rachetele mari, dronele au o rază de explozie mai mică și nu trimit neapărat schije în toate direcțiile.
Dar ei pot scăpa și de apărarea aeriană a Ucrainei – sau pot forța armata să-și folosească resursele limitate de apărare aeriană pentru a le neutraliza înainte de a-și putea lovi ținta.
Cum le folosește Rusia?
Forțele ruse care caută un avantaj pe câmpul de luptă au folosit din ce în ce mai mult dronele.
Oficialii americani și aliați, vorbind sub condiția anonimatului pentru a discuta chestiuni de securitate, au declarat pentru The Post că Iranul a început recent să livreze dronele și alte arme Rusiei, trimițând consilieri tehnici, pentru a instrui forțele ruse, în modul de operare a acestora.
Oficialii Pentagonului au confirmat public utilizarea dronelor iraniene în atacurile aeriene ruse.
Ucraina crede că Rusia a comandat până la 2.400 de drone kamikaze din Iran.
Ca răspuns, Kievul și-a îndemnat aliații să trimită sisteme sofisticate de apărare aeriană.
Rusia are propria sa industrie a armelor, iar pentru unii experți este de remarcat faptul că Moscova trebuie să se bazeze pe Teheran pentru drone.
„Îndreptarea către Iran în 2022 sugerează că Moscova are încă o capacitate internă inadecvată în ceea ce privește dronele”, a scris Douglas Barrie de la Institutul Internațional de Studii Strategice într-o analiză recentă.
Iranul intenționează să trimită rachete și drone în Rusia pentru războiul din Ucraina, spun oficialii
Dar atacurile de la Kiev au arătat valoarea dronelor kamikaze, chiar dacă sunt procurate din străinătate.
„Mulți în Rusia au cerut lovituri în masă împotriva infrastructurii ucrainene, cu luni în urmă, pentru a încetini progresul armatei ucrainene”, a spus Bendett. „Aceste drone ieftine și consumabile oferă o soluție simplă.”
Franke, de la Consiliul European pentru Relații Externe, a avut o observație similară: „Aceste sisteme permit Rusiei să terorizeze ucrainenii la costuri mici și departe de primele linii. Deși lupta cu aceste drone nu este cea mai dificilă sarcină vreodată, este dificil să o faci peste tot deodată.”
Rusia a folosit în mare măsură drone kamikaze, pentru a ataca ținte militare și de infrastructură din sudul Ucrainei.
Forțele sale au desfășurat pentru prima dată Shahed-136 în nord-estul Ucrainei, în septembrie, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie.
Într-o actualizare a informațiilor, ministerul a susținut că utilizarea armelor în apropierea liniei frontului a sugerat „că Rusia încearcă să folosească sistemul pentru a efectua lovituri tactice mai degrabă, decât împotriva unor ținte mai strategice aflate mai departe pe teritoriul ucrainean”.
De la mijlocul lunii septembrie, forțele ucrainene au susținut că au doborât drone fabricate de iranieni, în diferite părți ale Ucrainei.
Vorbind prin videoconferință liderilor Grupului celor Șapte, săptămâna trecută, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a spus: „La fiecare 10 minute primesc un mesaj despre utilizarea Shahed-urilor iraniene de către inamic”.
Acest lucru a determinat Kievul să-și degradeze relațiile diplomatice cu Teheranul. Zelensky a numit parteneriatul dintre Rusia și Iran „colaborare cu răul”, în timp ce Teheranul a acuzat Kievul că a reacționat exagerat pe baza „rapoartelor neconfirmate” și a „experimentului mediatic al părților străine”.
Dronele au fost folosite pentru prima dată pentru a lovi centrul Kievului luni, în ceea ce părea a fi o încercare de a viza o centrală termică care alimentează capitala. Cel puțin patru persoane au fost ucise în explozii, au spus oficialii. Mykhailo Podolyak, un consilier principal al lui Zelensky, a acuzat Iranul că este „responsabil pentru asasinarea ucrainenilor”.
Cum le folosește Ucraina?
Statele Unite s-au angajat să trimită Ucrainei peste 700 din propriile drone kamikaze, numite Switchblades, și au antrenat câțiva soldați ucraineni, în aprilie, despre cum să le folosească.
Cu corpul său subțire și aripile în formă de riglă, drona Switchblade este diferită ca aspect de Shahed-136, care arată ca un avion de luptă în miniatură, cu aripi delta. Dar ideea din spatele celor două arme este aceeași: permiteți unui operator de la distanță să elimine o țintă cu o eficiență mortală și să evite detectarea și apărarea aeriană.
O diferență cheie între Shahed-136 și Switchblade este raza de acțiune, aeronava fabricată în SUA având o rază de acțiune maximă de până la 25 de mile.
Ucraina a folosit și dronele kamikaze RAM II dezvoltate pe plan intern, finanțate parțial prin crowdsourcing. Această dronă are, de asemenea, o rază de acțiune mai mică, ajungând până la doar 18 mile, iar producția a fost îngreunată de probleme de aprovizionare.
Dronele non-kamikaze s-au dovedit importante și pentru Ucraina. Ucraina a desfășurat, de asemenea, drone Bayraktar TB2 de fabricație turcească și susține că a distrus multe ținte militare rusești cu sistemul de atac cu rachete ghidate cu laser al aeronavei. Acea dronă este atât de populară în Ucraina, încât un soldat ucrainean a lansat un cântec în cinstea ei.>>