💂 FOREIGN POLICY: Războiul lui Putin nu a fost niciodată despre NATO

<< ARGUMENT / 👉 Punctul de vedere al unui expert asupra unui eveniment curent.

Războiul lui Putin nu a fost niciodată despre NATO

Rusia face propriile alegeri – oricât de rele ar fi acestea.

Scris de Natalia Antonova, scriitoare, jurnalistă și expertă în siguranța online, cu sediul la Washington.

3

Pe măsură ce liderii NATO s-au reîntâlnit la Madrid, teoriile conspirației despre rolul său în Ucraina s-au răspândit rapid în mass-media rusă. Între timp, teoreticieni mai respectați, precum John Mearsheimer, încă își reiterează afirmația că, făcând război, Rusia doar reacționa la Occident. Argumente similare au fost prezentate de alți gânditori proeminenți, inclusiv de Noam Chomsky.
Există o singură problemă cu această teorie. La un eveniment din iunie, lăsându-se pe spate lejer în scaun, președintele rus Vladimir Putin a confirmat că în Ucraina, el duce un război de cucerire imperialistă, nu se apără de NATO, așa cum au susținut în mod repetat apologeții săi.
„Este și soarta noastră să ne întoarcem și să ne întărim”, a declarat Putin, referindu-se la cuceririle rusești din trecut, în timp ce și-a comparat moștenirea cu cea a lui Petru cel Mare.
Președintele rus a spus deja, înainte de invazie, că nu crede că Ucraina este o țară reală, susținând că ucrainenii fac parte din „propria istorie, cultură și spațiu spiritual al Rusiei”.
Din moment ce acest lucru a fost ignorat de către apologeții săi, Putin a declarat acum, în mod explicit, că se identifică cu Petru cel Mare – chiar dacă Marele Război al Nordului împotriva suedezilor a durat 21 de ani, un semnal nu atât de subtil, în care Putin crede că poate săpa în ceea ce privește Ucraina — și este inspirat să „reia”, ceea ce el crede că este pe drept al Rusiei.
În această concepție a istoriei regionale, Ucraina nici măcar nu există. Este pur și simplu o provincie ocupată de iobagi îngrădiți, care trebuie să fie supuși pentru binele lor.
Experții care ar trebui să știe mai bine îl încadrează adesea pe Putin drept un sălbatic nobil, nu un actor politic inteligent. El este portretizat ca fiind puternic și terifiant, dar nu responsabil pentru propriile sale acțiuni. În schimb, potrivit „realiştilor”, cum se numesc ei înşişi, aceste acţiuni sunt rezultatul inevitabil al aşa-ziselor preocupări de securitate ale Rusiei.
La baza acestui fapt se află o atitudine profund favorizantă față de Rusia și rușii înșiși. Doar americanii, în acest cadru, fac alegeri; toți ceilalți doar răspund sau acționează în conformitate cu mecanismul regulilor imuabile ale statului.
Pentru a trage pe cineva responsabil pentru acțiunile sale, trebuie mai întâi să îi acordați agenție. Mearsheimer, Chomsky și politicienii germani care s-au căznit să furnizeze arme grele Ucrainei refuză să facă un lucru foarte simplu: să recunoască că Rusia, de una singură, a ales să invadeze o țară suverană și să-și măcelărească cetățenii. Nu a fost nimic care să oblige Rusia să aleagă acest război sau războiul din 2014. Înainte de 2014, majoritatea ucrainenilor nu doreau să fie în NATO, iar între 2008 și 2010, 88 până la 93% dintre ucraineni aveau opinii pozitive despre Rusia.
Dacă Rusia ar fi vrut Ucraina pe orbita sa, ar fi putut alege calea stimulentelor economice, a cooperării politice și a ajutorului real. În schimb, conducerea rusă a ales fanteziile imperiale, demonizarea ucrainenilor la televiziunea de stat și, în cele din urmă, un război total, tragic.
Desigur, pentru germani amintirea propriului imperialism rasist încă le bântuie deciziile. Ei ezită să fie văzuți ca fiind prea agresivi față de Rusia, așa cum demonstrează o „relație specială” de lungă durată cu Moscova – dar prin confundarea „sovietic” cu „rus”, nemții joacă drept în mâinile lui Putin. Ucraina a fost prima victimă a războiului lui Adolf Hitler împotriva Uniunii Sovietice, la fel cum a fost prima victimă a terorii sovietice însăși.
Prin urmare, este important ca națiunile occidentale să asculte ucrainenii — care nu se văd iobagi și care sunt dispuși să moară pentru a se asigura că copiii lor nu sunt furați sau luați în robie rusă. Ucrainenii au nevoie de arme grele chiar acum, nu mai târziu, nici oricând.
După cum a subliniat Sarah Rainsford, corespondent de multă vreme în Europa de Est, remarcile lui Putin din iunie, despre împărtășirea unei moșteniri cu Petru cel Mare, nu par să vină dintr-un loc de frică. Putin nu părea încolțit, ci relaxat și zâmbitor. Armata de apologeți online a lui Putin a considerat în mare măsură comportamentul ca un semn că Rusia câștigă și o implicare suplimentară a Occidentului nu va duce decât la mai multă vărsare de sânge inutilă.
Desigur, această poziție defetistă este profund greșită. Se naște dintr-un mit, că Putin este un jucător de șah 3D și un ninja politic – un mit promovat de propaganda rusă de zeci de ani încoace. Costurile pentru Occident sunt menționate în mod regulat, dar este prețul mult mai mare pe care îl plătește Rusia – în creștere economică, în pierderi de forță de muncă și în distrugerea reputației sale diplomatice – de la care propaganda rusă încearcă în prezent să distragă atenția.
Adevărul este că Putin este prea încrezător. S-a înconjurat de bărbați da, iar aceasta este o problemă când vine vorba de a-l convinge că costul pentru Rusia este prea mare. Cealaltă problemă este că el își vede soldații ca pe o altă hoardă masivă de iobagi, care pot fi sacrificați. Pierderile majore nu îl descurajează, nu încă, oricum. Pentru a fi descurajat, el trebuie să aibă o oarecare empatie pentru propriul popor. Nu are niciunul.
Un bătăuș prea încrezător este vulnerabil. Până și Iosif Stalin, un bărbat mult mai înspăimântător decât Putin, a avut socoteala lui. Istoricii ruși, inclusiv fostul șef al Arhivei de Stat Ruse, Serghei Mironenko, au subliniat că, după ce Stalin și-a ignorat propriii spioni spunându-i că Hitler era pe cale să atace, imediat după invazie, liderul rus se întreba dacă va merge.
Experții occidentali care sunt panicați de progresele Rusiei în estul Ucrainei trebuie să se unească și să ia în considerare jocul lung. Kremlinul nu are niciunul; planurile sale de viitor sunt un vis de febră etnonaționalist, care nu seamănă cu fanteziile deranjate ale lui Hitler. A fost nevoie de șase ani de război și sacrificii masive pentru a-l învinge pe Hitler. Astăzi, tot ce trebuie să facem este să continuăm să lovim economia Rusiei și să înarmam milioane de ucraineni hotărâți.
Un videoclip cu tristețe grăitor a făcut recent răsturnarea pe rețelele de socializare. În ea, o văduvă de război rusă nemulțumită arată „cadourile” umilitoare pe care le-a primit în cinstea zilei de 12 iunie, sărbătoare națională în Rusia. Femeia râde cu amărăciune la pachetul mic de zahăr, o sticlă de ulei vegetal, niște hrișcă, fulgi de ovăz și alte câteva astfel de delicatese, pe care le-au dat atât de generos oficialii corupți din țara ei.
Într-o situație diferită, poate că am fi simțit simpatie. Ca atare, mă uit la videoclip și văd slăbiciune. Văd o țară care s-a pictat într-un colț cu propriile sale minciuni, cu cruzimea, cu pretențiile sale de grandoare. Văd un inamic care poate și trebuie învins.>>

~