Artă şi tradiţie la Codlea
Rânduri, gânduri şi interogaţii formulate de:
Vali Zăvoianu
________________________________________________
Pe 6 aprilie, cu ocazia unei lansări de carte am poposit în inima ţării, la Codlea, un orăşel cald şi primitor, cu oameni speciali, fiecare cu o amprentă sufletească aparte.
În cadrul evenimentului a avut loc şi o expoziţie uimitoare, de artă plastică, avându-l ca autor pe Marius Diaconu.
Lucrările m-au impresionat profund, ca şi omul care le-a creat.
Din dorinţa de a face cunoscută experienţa întâlnirii cu artistul plastic Marius Diaconu am realizat un dialog cu domnia sa:
Vali Zăvoianu: – Marius Diaconu, creaţiile tale sunt uimitoare! Totuşi puţină lume te cunoaşte. Ce ar trebui să ştie lumea despre tine şi arta ta? Cine este Marius Diaconu?
Marius Diaconu: – …sunt un om simplu. Iubesc frumosul. Sunt crescut, de mic, într-un atelier de ceramică, unde a apărut şi dragostea de modelaj. După 20 de ani am ajuns să fiu dependent de acest stil de viaţă.
– Care este parcursul tău artistic? Ştiu că ai expus şi în afara graniţelor ţării, astfel valoarea artei tale fiind reconfirmată.
– Am început să lucrez de la vârsta de 11 ani, prima participare fiind la Muzeul Astra Sibiu. Având onoarea de a putea bucura ochii şi sufletele celor ce au vizitat târgurile şi expoziţiile, am fost invitat la tot mai multe evenimente de acest fel, din ţară şi străinătate. Pot enumera Bucureşti, Galaţi, Oradea, Cluj, Vâlcea, Constanţa, Iaşi, Braşov…etc. În afara graniţelor: Ungaria, Germania, Franţa, Austria, Belgia, SUA, China, Japonia.
– De ce temele lucrărilor tale, se referă la daci, la ţăranul român şi viaţa satului, la istorie?
– De ce… daci? Ca să avem identitate trebuie să cunoaştem rădăcinile noastre. Iar ţăranul român completează acest univers al satului, fără de care nu am avea sensul naţional. Tradiţia pentru mine este un punct vital, al vieţii fiecărui român.
– Ce înseamnă pentru tine a fi român…şi România?
– Pentru mine român este acel om care iubeşte necondiţionat această ţară. România este sursa mea de viaţă şi inspiraţie. Deşi pare utopic, eu nu îmi doresc o „ţară ca afară”.
– Iubeşti copiii. Lucrezi cu copii şi transmiţi mai departe arta de a lucra cu lutul. Ce crezi că înseamnă pentru viitor această zestre, pe care o sădeşti în sufletele lor?
– Copiii sunt viitorul oricărei ţări şi dacă nu moştenesc tradiţia şi istoria ţării, în care s-au născut se va pierde identitatea noastră. Încercarea mea, în proiectul umanitar, pe care îl desfăşor, cu succes, de 3 ani, în Şcoala Atelier este de a oferi o altfel de perspectivă, asupra condiţiei românului de azi, prin tradiţia populară.
– Ce ar însemna un făgaş normal, al artei, în România, în viziunea ta şi ce anume ţi-ai dori pentru viitor, ca artist?
– În primul rând sănătate şi putere de muncă. România are nevoie de oameni care să investească în artă şi să protejeze arta, tradiţia şi frumosul în general. Cred că dacă acest deziderat ar fi realizat, arta ar intra, de la sine, pe un făgaş normal.
– Suntem în pragul Sărbătorilor de Paşti. Ce ai dori să urezi românilor în general şi… codlenilor în special?
– Un Paşti Fericit şi bucurie în suflet. Dacă iubim frumosul atunci suntem mai bogaţi.
– Mulţumesc Marius Diaconu! Sărbători fericite şi ţie!