Zhao Ziyang reabilitat pe Internet! (video)
Pe 21 februarie, chinezii care au căutat pe Internet “Zhao Ziyang” au descoperit, uimiţi, că acesta reapare în Enciclopedia Electronică a Chinei – Baidu. Ulterior vestea s-a răspândit cu repeziciune şi au fost peste 1.000.000 de accesări!
Cine a fost Zhao Ziyang?
Premierul Republicii Populare Chineze, între 1980 – 1987, şi secretarul general, al Comitetului Central, al Partidului Comunist Chinez, din 1987 până în 1989.
Postul de televiziune NTD reaminteşte că el este cel mai cunoscut lider comunist, în Occident, pentru poziţia sa, de susţinere a revendicărilor mişcării democratice a studenţilor. În 1989, el a vorbit tinerilor adunaţi în Piaţa Tiananmen, chiar înainte de masacru. Imaginile pe care o să le vizionaţi mai jos reprezintă ultima sa apariţie publică, deoarece şi-a petrecut restul vieţii în arest la domiciliu…
NTD informează că, în China, masacrul din Piaţa Tiananmen este cunoscut sub numele de incidentul din 4 iunie, iar menţionarea sa este interzisă.
Pu Fei de la Centrul Tianwang pentru Drepturile Omului a declarat că apariţia de cuvinte sensibile, din punct de vedere politic, pe Internet nu înseamnă că cenzura s-a redus: “Aceasta este doar o ajustare tehnică. Eu cred că în curând vor fi din nou blocate. Din perspectiva istoriei, cu cât este mai severă lupta pentru putere, în cadrul partidului comunist, cu atât mai strâns va fi controlul exercitat asupra ţării.”
Solicitat să îşi spună opinia – de către NTD – un ex-reporter la televiziunea Shaanxi, Ma Xiaoming, a afirmat că rămâne de văzut dacă interdicţia de până acum va fi complet abandonată: “Unii oficiali ar putea avea atitudini clare de a suprima accesul liber la Internet. Unii oameni cred că Bo Xilai, Wang Lijun şi Jiang Zemin sunt ţinta. Altfel spus, Hu Jintao şi Wen Jiabao, doresc să diminueze puterea altor facţiuni din cadrul partidului. În general vorbind, acesta este un semn al luptelor interne din Partidul Comunist Chinez.”
Din cauza atitudinii indulgente al lui Zhao, faţă de mişcarea democratică a studenţilor din 1989 şi tabăra lor din Piaţa Tiananmen, autorităţile chineze comuniste încă îl etichetează drept un lider care a procedat “greşit”, chiar şi astăzi.
Totuşi, în cercurile lucide de la Beijing, el este considerat una dintre figurile emblematice ale mişcării democratice pentru modernizarea Chinei.