140.000 MILITARI ALIAŢI ÎN MISIUNE
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a folosit ocazia oferită de trecerea în Anul Nou, pentru a adresa un mesaj militarilor care acţionează, şi în 2011, în misiuni şi operaţiuni derulate sub stindardul Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic.
Rasmussen a dorit să se ştie că se gândeşte la aceşti semeni, în uniformă militară, cu mândrie şi admiraţie. Prin profesionalismul, curajul şi devotamentul lor zilnic, ei aduc contribuţii vitale la îmbunătăţirea siguranţei vieţii a milioane de oameni, din întreaga lume.
Secretarul general al Alianţei a reamintit realitatea că, de peste 60 de ani, NATO a apărat, cu succes, libertatea şi democraţia statelor membre. Dar, în ultimii ani, noi ameninţări au făcut această sarcină mult mai dificilă şi periculoasă.
Astăzi, există aproape 140.000 de militari ai NATO care acţionează în operaţiunile şi misiunile aflate în derulare în Afganistan, în Balcani, în Irak, în Marea Mediterană şi în Oceanul Indian, dar şi în largul Cornului Africii.
Ei demonstrează solidaritatea şi angajamentul Alianţei, de lungă durată, pentru securitatea, pacea şi stabilitatea lumii.
Anders Fogh Rasmussen a mulţumit şi familiilor militarilor aliaţi, pentru sprijinul moral oferit celor dragi, aflaţi în diferite misiuni pe mapamond.
„În mod special – a afirmat Rasmussen -, gândurile mele sunt alături de familiile celor care şi-au pierdut viaţa pe parcursul executării misiunii lor şi de cei care au pierdut prieteni şi colegi. De asemenea, sunt cu gândul alături de aceia care au fost răniţi şi de cei ce îi îngrijesc”.
Secretarul general al NATO consideră că militarii aliaţi efectuează un serviciu excepţional pentru menţinerea păcii, printr-o muncă grea şi un devotament remarcabil.
Ei demonstrează capacitatea lor de a acţiona la cele mai înalte standarde de excelenţă în NATO.
După numai şase zile, pe 3 ianuarie 2011, la Cartierul General al Alianţei, din Bruxelles, au fost difuzate, în premieră, imagini ale unui submarin olandez, care a acţionat cinci săptămâni sub apă, în apropierea Cornului Africii.
Cu o lungime de 68 de metri şi un echipaj de 60 de marinari militari, submarinul a îndeplinit o misiune asumată de NATO.
A fost pentru prima oară când Alianţa Nord-Atlantică a trimis un submarin uriaş pentru a combate pirateria în zona menţionată.
Conform declaraţiei generalului-locotenent Philippe Stoltz, comandantul Comandamentului Întrunit al Forţelor Aliate din Lisabona, submarinul a avut drept obiectiv – în cadrul operaţiunii maritime „Scutul Aliat”- culegerea de informaţii utile depistării grupurilor de piraţi.
Aceştia pun în pericol cele 60-70 de nave maritime, care circulă zilnic în zona devenită acum celebră prin luarea de ostatici, cu scopul de a obţine sume mari de bani, cerute, pentru eliberarea lor, de la rude, sau oficialităţi guvernamentale.
Anterior au fost folosite doar elicoptere şi nave militare aliate, pentru detectarea ambarcaţiunilor utilizate de piraţi.
Rezultatele acestei misiuni subacvatice au fost încurajatoare.
Submarinul a furnizat informaţii extrem de valoroase pentru identificarea şi anihilarea jefuitorilor specializaţi în atacarea vaselor comerciale şi de turism.
Echipajul submarinului olandez a supravegheat apele oceanului – cu ajutorul radarelor şi sonarelor montate la bord -, 24 de ore din 24, apropiindu-se de locaţiile piraţilor fără ca aceştia să ştie că informaţiile despre ei erau transmise imediat navelor de război aliate, care treceau la operaţiunea de dezarmare şi arestare a lor.
A fost o experienţă neaşteptată pentru marinarii militari olandezi şi în acelaşi timp provocatoare.
Locotenent-comandorul Erwin Ruijsink, comandantul submarinului olandez “Zeeleeuw”, a precizat că acesta beneficiază de o tehnologie modernă, care îi permite să execute misiuni sub apă, non stop, timp de şase săptămâni.
Pentru că are o propulsie electrică, submarinul se deplasează fără niciun zgomot.
Înainte de a reveni la baza sa navală, olandeză, submarinul a poposit la Comandamentul Întrunit al Forţelor Aliate din Lisabona, unde echipajul a primit nu doar mulţumiri, ci şi decoraţii ale NATO, pentru serviciile aduse comunităţii internaţionale.